Kisokos az olasz húskülönlegességek világához

Kisokos az olasz húskülönlegességek világához

Az olasz húskülönlegességek világszerte  nagy népszerűségnek örvendenek. Ott vannak mindjárt a prosciutto-k, azaz sonkák, melyek többsége kevés só felhasználásával készül, és vagy nyers (crudo) vagy főtt (cotto) változatban kapható. De csodás szalámijaik és könnyű felvágottaik is vannak, melyek legkedveltebb fajtáit megtaláljátok nálunk. Segítünk nektek kiigazodni köztük!

Prosciutto Cotto, vagyis a főtt sonka

A prosciutto cotto az olaszok főtt sonkája. Maga a név is ennyit jelent szó szerint fordítva: prosciutto cotto = főtt sonka. De ahogy az olaszoktól már megszokhattuk, ez az egyszerűnek tűnő étel meglepetéseket tartogat. Próbáld ki egyszer akár magában, akár kenyérrel szendvicsként, vagy például valamilyen pizza feltétjeként és megérted, miért! Az olaszok ugyanis a főtt sonkájukat nem csak egyszerűen megfőzik, hanem fűszerekkel pácolják. Általában rozmaring, zsálya, fokhagyma, szerecsendió virág, gyömbér kerülnek a főzővízbe a só mellett. És hidd el, ezek az ízek érezhetőek! Nagyon más, egyedi élmény a prosciutto cotto, mint bármelyik másik főtt sonka. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni!

Prosciutto Crudo

A sonkák sonkája. A prosciutto crudo nyersen, szabad levegőn, besózva érlelt sonka. Legalább 18 hónapon át készül, gondosan nevelt sertések minőségi húsából. Ez adja utánozhatatlan ízét, amely annyira intenzív, hogy ez a sonkafajta egyértelműen a leg-leg-leg.

Prosciutto di Parma, vagyis a pármai sonka

A pármai sonka egy 12 hónapos pácolással, 18 hónapos érleléssel készülő húsipari különlegesség. A pácolásnál kevés sót és fűszereket egyáltalán nem használnak, ezért édeskés a sonka íze. Párma egyben a földrajzi eredetvédelem jele, a tartományban kétszáz készítője van a sonkának. Az ottani levegő átjárja és teszi finommá a sonkát, valamint a procedúra amit az érlelés során végrehajtanak.

Mortadella

Ez a Bologna térségéből származó, nagy átmérőjű felvágott sertéshúsból, szalonnából, marha-és borjúhúsból készül. Általában fokhagymával, borssal fűszerezik és többnyire pisztácia is kerül bele. Hagyományos módon magas szendvicsként fogyasztják – hajszálvékonyra szelve -, melyben akár több is lehet a felvágott, mint a kenyér.

Salame Milano, vagyis milánói szalámi

Ideális előétel vagy szendvicsfeltét, de kiváló salátába, pizzára, tésztaételekbe is. Prémium minőségű, ízletes és gazdag aromájú szalámiféle. Finomra őrölt sertés- és marhahús keverékéből készül, amelyet sóval és kis mennyiségű fűszerrel ízesítenek, és természetes vagy szintetikus héjba töltik. Az érlelés ideje körülbelül 3 hónap.

Salame Spianata, vagyis lapított szalámi

Ezt a fűszeres szalámit 60 napig érlelik. A sertéshúst összevágják, darálják, összekeverik fűszerekkel, gyógynövényekkel és különféle összetevőkkel, majd szintetikus bélbe töltik, szárítják, érlelik és vákuumcsomagolják. Egy igazi olasz ínyencség.

Pancetta Arratolata, vagyis göngyölt császárszalonna

Ezt a különlegességet 8-10 napig sóban érlelik, majd alaposan lemossák hideg vízzel és feltekercselnek. Ezután 6-12 hónapig, 12 ° C-on érlelik, mielőtt becsomagolják.

Speck

A Tirolban és Észak-Olaszországban egyaránt elterjedt finomság egy nagyon különleges sózott és hidegfüstölt sonkát takar, melyet levegőn szárítotanak. A Speck olyan mint a szalonna, a prosciutto vagy a pancetta, de különféle ízekkel és különböző előkészületekkel készítik a hagyományos húsokkal szemben. A Specket gyakran előételként fogyasztják, de főtt ételekben is előszeretettel használják.