Kisokos az olasz sajtok világához

Kisokos az olasz sajtok világához

Olaszország az egyik legrégebbi sajtgyártók közé tartozik, és elsőként kezdték védeni sajtjaikat az utánzatoktól. Jelenleg Olaszországban több mint 450 féle sajtot gyártanak. Mi magunk igyekszünk a lehető legszélesebb választékkal szolgálni, és szeretnénk ha jobban megismernétek sajtpultunk különlegességeit. Bemutatjuk a 6 legkedveltebb olasz sajtot, melyeket jó eséllyel nálunk is megtaláltok!

Mozzarella

Talán a legkedveltebb olasz sajt. Ha a tésztákról a parmezán, akkor a pizzáról a mozzarella jut eszünkbe. Az eredeti “mozzarella di bufala campana” a parmigiano reggianohoz hasonlóan eredetvédett (DOC) olasz sajt. A hagyományos, eredeti mozzarella Campania és Lazio vidékén készül bivalytejből. Aromája lágy, mégis jellegzetes. Zsírtartalma 40-45 százalékos. Mára azonban tehéntejből készítik, és fi ore di latténak nevezik. Mozzarellából készítenek „affumicata”-t is, ami kemény, füstölt mozzarellát jelent.

Rendkívül nehéz eltartani, szinte csak frissen fogyasztható. Amennyiben tartósítják, akkor tejsavóban hagyják a kész sajtot, de így is csak pár napig eltartható, amennyiben eredeti bivaly mozzarelláról beszélünk. Manapság már mozzarellának hívják azokat a sajtokat is, amik tehéntejből készülnek, és egyre elterjedtebb ez a változata is, mert sokkal könnyebb tárolni. Lehetnek apró golyók, vagy éppen ököl nagyságú gömbök, de van, hogy fonott mozzarellával találkozunk.

Pizzán vagy salátákban fogyasztjuk elsősorban, de tésztaételekbe keverve is finom. A legjobban akkor járunk, ha vékonyra szeleteljük, és paradicsomkarikákkal, bazsalikomlevelekkel feváltva tesszük a tányérunkra, majd meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Ugyanezt megtehetjük hurkapálcára szúrt apró mozzarellagolyókkal és koktélparadicsommal is.

Parmigiano Reggiano, avagy a Parmezán

Nemcsak az olasz, de a világ sajtgyártásának is királyaként emlegetik. Ezt a sajtot a fűszeresség és az egyediség jellemzi. A parmezán kemény sajt, Olaszország északi részéről származik és a gyártása ma már szigorúan származási helyhez van kötve. Évszázadok óta a régi receptek alapján készítik a részben lefölözött tehén tejből, amit a szabadon legelő tehenektől nyernek. A sajtot kézileg készítik, cipó formába dolgozzák fel (25-45 cm) ami eléri a 40 kg is. Ezután a parmezánt 20 napra sóoldatba mártják és legalább 12 hónapig érlelik, de a drágább sajtokat 2-3 évig is érlelik. A parmezán szeletelésére az olaszok speciális kést használnak, mellyel a széleiből nagyon vékony szeleteket vágnak. A parmezánt többnyire tészták, levesek, pizzák készítésénél használják fel vagy előételként aperitívhez.

Pecorino

A pecorino nagyon elterjedt sajt fajta egész Olaszországban. Juhtejből készítik és ez szerint eltérő az íze, az illata és az állaga. A legnépszerűbb sajt Toszkánában, Szardínián és Szicílián található, ahol a legnagyobb juhnyájak vannak. Minden térség különböző szakaszban érlelt sajtot kínál sok meglepetéssel. A pecorino íze csípős, szeletelve vagy lereszelve fogyasztják.

Ricotta

Ricotta, ami nem túró. Gyakran a pecorino készítése során megmaradttejsavóból készül, ezért sokáig mostoha szerepe volt a sajtok között. Színe fehér, állaga puha, íze édeskés, leginkább valóban a mi túrónkra hasonlít, azonban teljesen másképp készül. Míg a túró az aludttej felfőzése után visszamaradt “sajttöredék”, addig a ricottához a visszamaradt tejsavót még egyszer felfőzik, és csak ezt követően emelik ki a friss sajtot. Innen is ered a neve: recocta (kétszer főtt). Mivel friss sajtról beszélünk, ezért ezt követően nem érlelik, és épp ezért kevésbé tartósítható, mint a parmezán, vagy gorgonzola. Sokféle felhasználási módja ismert: tésztaszószokban, pizzafeltétként, lasagnéban és ravioliban is fogyasztjuk. Kenőkrémekben kitűnő zöldfűszerekkel ízesítve. Édességekben, süteményekben, sajttortákban, fagylaltokban is használjuk, de ricotta az alapanyaga a szicíliában kedvelt cannolli nevű édességnek is, mely egy kis tésztacső, melybe ízesített krémeket töltenek.

Gorgonzola

Észak-Olaszországban járunk, a helyszín Piemont és Lombardia (Milánó és Torino a fővárosuk). A gorgonzolát ezer éve készítik, eredetileg Gorgonzola faluból származik, mely mára egybeolvadt Milánóval. Kétféle legenda szól a Gorgonzola születéséről. Az egyik egy fiatal sajtkészítőt idéz, aki addig  udvarolt, míg az esti tej megsavanyodott, a másik pedig egy vendéglőst, aki egy megpenészedett sajtot adott a vendégeknek, akik meglepetésére imádták azt. Belsőpenészes sajt, tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55%. 6-12 kilós korongokban készítik, érlelési ideje 2-4 hónap. Kétféle Gorgonzola ismert, az egyik a „dolce”, kicsit édeskésebb, ezt salátákhoz, előételnek fogyasztjunk, a másik a karakteresebb „picante”, mely inkább a főtelekbe kerül. Fogyasztjuk risottóban, pizzán és természetesen tésztával is, de ilyenkor inkább a rövid tésztákat részesítsük előnyben (penne, rigatoni).

Mascarpone

A hazánkban is évről évre népszerűbb sajt inkább sűrű tejszínre, mint sajtra emlékeztet. A Mascarpone Lodi és Abbiategrasso környékén készül. Állítólag innen, a Mascherpa család egykori farmjáról származik a Mascarpone. Évszázadok óta készítik tehéntejből ezt a puha, tejfehér, krémes állagú sajtot. Íze magában sótlan, kicsit jellegtelen, édeskés. Zsírtartalma 70% körüli. Szószok és mártások készülnek Mascarponéból, de a legnagyobb mennyiségben édességekhez használják. A tiramisu mindig jó minőségű mascarponéból készüljön!