Kisokos az olasz tészták világához

Kisokos az olasz tészták világához

Farfalle, pappardelle, rigatoni, ravioli, bucatini… nem könnyű eligazodni az olasz tésztafajták világában azoknak, akik nem Itáliába születtek! De mégis hányféle tésztafélével találkozhatunk? Tipp? Eláruljuk, körülbelül 350 féle tésztaforma létezik és 1300 különböző név tartozik hozzájuk: különböző régiók máshogy nevezhetik a különböző száraztésztákat. Az Italiano Mercato polcaira persze nem férne fel ennyi fajta, de lássuk a 10 legnépszerűbbet!

Spagetti

Talán az egyik leggyakrabban használt tészta a spagetti, állítólag Kínából származik, és a népszerű utazó, Marco Polo útján érkezett Velencébe. A spagetti tészta nagyon hosszú, vékony és kerek formájú, általában különféle szószokkal, húsokkal és zöldségekkel tálalják, beleértve a marinara szószt, a húsgombócot és a gombát. Az egyik leghíresebb étel az ilyen típusú tésztákkal a spagetti alla carbonara.

Maccheroni

Makaróni néven is ismert, a maccheroni talán az egyik legnépszerűbb tésztafajta a világon. Olaszország északi és középső részéből származik, kicsi, kissé ívelt cső alakú, ami nagyon sokoldalúvá teszi. A maccheroni-t gyakran használják sült tészta ételekben, levesekben, illetve sajttal vagy zöldségmártásokkal töltve.

Bucatini

A spagetti vastagabb változata, amelynek a közepén lyuk van: ez bucatini! E tészta neve az olasz „buco” szóból származik, amely jelentése “lyuk”. A Bucatini Nápoly, Liguria és Lazio olasz régióiból származik és általában a feltét pancetta, vagy guanciale (pácolt hús) de híres még a bucatini all amatriciana. Lehet még sajttal, tojással, szardellával, szardíniával valamint vajas szósszal tálalni.

Penne

Penne olasz tészta típus kis henger alakú, a világ 10 legnépszerűbb tésztatípusába tartozik. Eredetileg Szicíliában született, de egész Olaszországban népszerű. Gyakran különféle töltelékekkel töltik meg (például spenót és ricotta) és paradicsomos vagy tejszínes szószokkal vagy zöldségekkel, bazsalikommal szolgálják fel.

Tagliatelle

Az egyik legnépszerűbb tésztatípus, hosszú, lapos, szalagszerű gombolyag (fettuccine, tagliatelle a magyar szélesmetélthez hasonlít). Olaszország Marche és Emilia-Romagna régióiból származik. Nagyon könnyű elkészíteni egy jó tésztakészítő segítségével. Általában sertéshússal vagy marhahússal, valamint ragu alla bolognese szósszal szolgálják fel.

Gnocchi

Ennek a népszerű tésztának a pontos eredetét kissé nehéz megmondani, mert a Római Birodalom ideje óta létezik. A Gnocchi egy olyan gombóc tészta, amelyet apró dugó méretű darabokra vágnak, és gyakran burgonyát, spenótot, ricottát, tojást vagy sajtot tartalmaz.

Rigatoni

A Rigatoni egy nagy, cső alakú tészta, függőleges gerincekkel, amelyek hosszanti irányban futnak. Kissé nagyobb, mint a penne, gyakran húsraguval, valamint különféle könnyű és nehezebb szószokkal szolgálják fel.

Ravioli

Ennek az über-népszerű tésztaformának eredete kissé homályos, de a legenda szerint a Lombardia nagy szerepet játszott népszerűségének terjesztésében. A Ravioli egy négyzet alakú tészta, hullámos szélekkel, és gyakran különféle töltelékekkel töltve, beleértve a húsot, sajtot és zöldségeket, valamint kagylókat.

Tortellini

Az olaszországi Emilia régióból (konkrétan Modena és Bologna) származik, a tortellini kissé gyűrű alakú tészta, amelyet gyakran hús (sonka, sertés stb.) és / vagy sajt keverékével töltik meg.

Linguine

Ez a hosszú, vékony, szalagszerű tészta Olaszország Liguria és Genova régióiból származik. Nagyon gyakran használják tenger gyümölcseivel és kagylómártással, valamint különféle mártásokkal, például arrabbiata vagy marinara.